Modificari Cod Rutier incepand cu 1 septembrie 2014

Conform OG nr. 21/2014 , publicată în Monitorul Oficial încă din luna august,ce instituie noi obligaţii pentru şoferi , modificările au intrat în vigoare de la 28 septembrie şi au ca scop alinierea la legislaţia europeană în materie de siguranţă.

 

Cele mai importante modificări ale noului cod rutier :
1. La depăşirea limitei de viteză.  Dacă pana în prezent, permisul se suspenda, pentru 30 de zile, pentru depăşirea vitezei cu peste 50 de kilometri/h, după adoptarea noului cod, permisul se poate suspenda două luni, dacă radarul înregistrează o depăşire cu 41-50 kilometri/h.
La depăşirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h permisul se suspendă pentru trei luni, iar amenda este cuprinsă între 720 lei şi 1.600 lei. Amenzile pot ajunge până la 120 de puncte, echivalentul a 9.600 de lei.
2. La trecerea pe culoarea roşie a semaforului electric şoferii riscă 125-200 de puncte amendă şi suspendarea permisului de conducere pentru doi ani. Pana in prezent, amenda era de 4-5 puncte, iar permisul se suspenda pe o perioadă de 30 de zile. În cazul unui accident provocat de un autovehicul care trece pe culoarea roşie a semaforului, amenda este de 125-200 de puncte, iar permisul poate fi suspendat pe o perioadă de trei ani.
3. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice se pedepseşte cu 125-200 puncte-amendă şi suspendarea permisului pentru o perioadă de până la trei ani.  Această abatere se sancţionea, conform vechiului cod rutier cu 9-20 puncte-amendă şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.
În cazul în care se produce un accident din cauza pe fondul consumului de alcool, sancţiunea este de 125-200 puncte-amendă şi patru ani de suspendare a permisului de conducere. Pana in prezent, sancţiunea era de 9-20 puncte-amendă şi suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.
4.   Nepurtatea centurii de siguranţă vor aduce amenzi de până la 720-1.600 de lei, faţă de 160-240 lei în prezent. Punctele de penalizare pentru această sancţiune sunt majorate, de la 2 la 6. Şoferii vor fi de asemenea traşi la răspundere şi pentru copiii care îi însoţesc în maşini şi nu poartă centură de siguranţă sau echipamentele omologate. Pana in prezent sancţiunea era de 2-3 puncte-amendă şi 2 puncte penalizare. Centura de siguranţă pentru minori devine obligatorie, în condiţiile în care şi după regulile vechi ,copiii trebuie să stea pe bancheta din spate. Scaunele speciale, pentru cei mici, ataşate de bancheta din spate, pot fi folosite numai dacă acele echipamente sunt omologate.
5. Pentru nerespectarea regulilor la trecerea cu calea ferată, sancţiunile sunt:suspendarea permisului pe trei ani şi amendă de 10.000-16.000 de lei, echivalentul a 125-200 puncte-amendă. Pana in prezent această abatere se sancţiona cu 9-20 puncte-amendă şi permis suspendat 90 de zile.
6. Mersul pe contrasens, pe Autostradă se pedepseşte cu permisul suspendat pentru trei ani între 125 şi 200 puncte-amendă. Pana in prezent se pedepsea cu suspendarea permisului pentru două luni şi între 6 şi 8 puncte-amendă.
7. Pentru neplata unei amenzi de circulaţie în termen de 30 de zile , se poate suspenda permisul  până când şoferul va face dovada plăţii acesteia , astfel  autorităţile introduc „tichetul de contravenţie”. Practic, este vorba despre un tichet care va fi anexat permisului de conducere şi în care se va ţine o evidenţă a amenzilor plătite. Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii şi, în condiţiile în care nu a fost exercitată o cale de atac împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, poate atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii.
8. Atunci când suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule depăşeşte efectiv şi continuu trei ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce, titularul permisului trebuie să facă dovada că este apt medical şi să promoveze un examen constând într-o probă teoretică şi practică cu autoritatea competentă în eliberarea permiselor pe raza căreia îşi are reşedinţa.
9. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul a cărei înmatriculare a fost suspendată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la până la 4.000 de lei şi cu suspendarea permisului pentru trei luni.
Avand in vedere ca, de la 1 iulie, salariul minim a fost majorat la 900 lei, a crescut si punctul-amenda, care in momentul de fata este de 90 lei.

 

Author: Marius