Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene 2012

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria ”cel mai bun scenariu” cu filmul ”După dealuri”, informează site-ul instituţiei, europeanfilmacademy.org.

Nominalizările pentru premiile EFA au fost anunţate sâmbătă la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 25-a gală EFA 2012 va avea loc pe 1 decembrie, în Malta.

Cristian Mungiu va concura la această categorie cu Michael Haneke (filmul ”Amour”), Tobias Lindholm şi Thomas Vinterberg (filmul ”Jagten/The Hant”), Olivier Nakache şi Eric Toledano (filmul ”Invincibilii/Intouchables”) şi Roman Polanski şi Yasmina Reza (filmul ”Doamne …ce măcel!/Carnage”).

Filmul ”După dealuri”, premiat la Cannes pentru scenariu şi interpretare, îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii. Notorietatea îi este confirmată de proiecţiile sold out de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival sau New York Film Festival. Recent ”După dealuri” a câştigat Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. ‘După dealuri’ a fost desemnat Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Sursa: Agerpres

Author: Marius