Inginerii români proiectează la Timişoara maşini care se vor conduce singure

Peste 2.000 de tehnicieni lucrează în cadrul centrului tehnologic de cercetare şi dezvoltare al producătorului de componente auto Continental din Timişoara, unde coordonează unele dintre cele mai avansate proiecte tehnologice din industrie. Acestea vor conduce la crearea automobilului „autonom”, care se va conduce singur, fără intervenţia şoferului.

 

„Următorul pas în automotive îl reprezintă o mai mare interdependenţă şi o mai mare colaborare între sisteme. Partea care se dezvoltă cel mai mult acum este condusul parţial automat. Avem deja sisteme care permit avertizarea în momentul în care este părăsită banda fără semnalizare sau tempomat adaptiv care păstrează distanţa faţă de maşina din faţă. Toate aceste sisteme au rolul de a ne pregăti pentru următorul pas: automobilul care se poate conduce singur”, a spus Helmut Matschi, membru în consiliul de adminis­traţie al Continental AG Germania, responsabil pentru componentele de interior.

Continental a investit 20 mil. euro în extinderea centrului din vestul ţării şi mai caută 400 de ingineri pe care să-i angajeze în perioada următoare.

Extinderea centrului Continental vine la aproape doi ani de când şi francezii de la Renault au deschis un centru de teste la Titu şi au extins centrul Renault Technologie Roumanie cu investiţii de peste 400 mil. euro. Diferenţa dintre cele două proiecte este reprezentantă de faptul că RTR se con­cen­trează pe proiectarea de automobile în special pe platforma low-cost a Logan, în timp ce Continental dezvoltă la Timişoara com­ponente de înaltă tehnologie care ajung pe maşini precum Mercedes-Benz SLS (care costă peste 200.000 de euro) sau Bentley.

În România lucrăm la componente pentru automobile hibrid. Producem ele­mente electronice pentru transmisii care nu mai sunt realizate din plastic, ci din cera­mică, pentru a rezista mai bine tem­pera­turilor înalte. Producem noile gene­raţii ale head-up display sau chei bi-direc­ţionale care permit inclusiv verifica­rea presiunii în roţi de la distanţă. Producem senzori şi ca­me­re care permit oprirea maşinii în cazul în care se detectează un pieton. Producem acest sistem atât pentru Volvo, cât şi pentru Volkswagen. Mai dezvoltăm pedala de acceleraţie cu force-feedback care încă nu este pe piaţă. Din software se poate controla ca pedala să fie mai tare în modul eco sau dacă detectează un accident imi­nent”, a spus Christian von Albrichsfeld, di­rec­tor general al Continen­tal Automotive România şi manager pen­tru cercetare şi dezvoltare pe România.

Continental a investit în România în total peste 575 de milioane de euro, cea mai nouă investiţie fiind cea de 20 de milioane de euro în centrul de cercetare şi dezvoltare.

Author: Marius