Consiliul Judetean Brasov a luat decizia de a scoate la licitatie de concesiune constructia terminalului si a celorlalte constructii conexe ale aeroportului international Brasov-Ghimbav, informeaza Agerpres. Decizia vine dupa ce la finele anului trecut s-a semnat contractul pentru realizarea in 12 luni a pistei cu o lungime de 2.820 de metri, latime de 45 de metri si un cost de 12,7 milioane de euro plus TVA, bani din bugetul Consiliului Judetean. Reprezentantii CJ Brasov spun ca fondurile pentru constructia terminalului si a celorlalte cladiri conexe ar fi vorba despre maximum 56 de milioane de euro.
„In acest moment avem bani doar pentru constructia pistei pentru care in luna noiembrie anul trecut s-a semnat contractul cu firma Vectra din Brasov care a castigat licitatia. In ceea ce priveste restul constructiilor, adica terminalul si celelalte cladiri conexe dorim sa dam drumul in luna februarie la o licitatie de concesiune pentru partea de proiectare, finantare, constructie si operare, pentru restul constructiilor viitorului aeroport in asa fel incat sa intram in parteneriat cu o entitate privata. La concesiune, avantajul autoritatii locale este ca, poate, avand in vedere lucrarile pe care CJ le-a facut si le face la aeroport din bani publici, sta la masa cu alte pretentii fata de partenerul privat. In ceea ce priveste fondurile pentru constructia terminalului si a celorlalte cladiri conexe ar fi vorba despre maximum 56 de milioane de euro”, a precizat vicepresedintele CJ, Mihai Pascu, citat de Agerpres.
Constructia pistei care are o lungime de 2.820 de metri si o latime de 45 de metri, costurile fiind de 12,7 milioane de euro plus TVA, bani din bugetul CJ, va incepe in luna aprilie, cu finalizare in termen de 12 luni, a mai declarat vicepresedintele CJ Brasov.
In plus, oficialul local a mai spus ca reprezentantii Romatsa au venit cu sugestia ca autoritatea publica, respectiv CJ, sa ia in calcul realizarea turnului de control din fonduri publice avand in vedere echipamentele care urmeaza sa fie instalate in turnul de control.
„Asta inseamna alte costuri, iar noi facem acum demersuri la bugetul national pentru a vedea cati bani vor fi alocati proiectului ‘Aeroportul international Brasov-Ghimbav‘. Va pot spune ca presedintele CJ, Aristotel Cancescu, a avut o discutie cu ministrul (Transporturilor – n.r.) Relu Fenechiu care a spus ca sustine acest proiect”, a mai aratat Pascu.
El a mentionat ca a avut o discutie si cu ministrul Lucia Varga care ar trebui sa identifice suma de 4,5 milioane de euro alocata anul trecut de Ministerul Mediului pentru lucrarile de indiguire si deviere a raului Besalcin, suma care nu s-a cheltuit din cauza unor contestatii ale licitatie, rezolvate in prezent.
Trafic preconizat: 300.000 de pasageri in primul an; 1 milion in cel de-al optulea
„Aceste lucrari ar trebui sa se faca simultan cu constructia pistei, a mai spus vicepresedintele CJ. Aeroportul ar trebui sa fie gata la sfarsitul anului 2014 inceputul anului 2015, dar asta depinde foarte mult de partenerul pe care il vom gasi in urma licitatiei din februarie”, a subliniat Mihai Pascu.
Potrivit studiului de fezabilitate, in primul an de functionare aeroportul va avea un trafic de circa 300.000 de persoane si numai in al optulea an de functionare sa ajunga la un milion de pasageri.
Potrivit bizbrasov.ro, „traficul de pasageri va continua sa creasca pana la peste doua milioane de pasageri in cel de-al 25-lea an de functionare. In cei 25 de ani, potrivit studiilor, aeroportul va avea un trafic de 34,367 milioane de pasageri”.
Aeroportul va avea un terminal si pentru transportul de marfuri ceea ce va favoriza foarte mult activitatea firmelor straine care au afaceri in judetul Brasov, afaceri care ar putea fi extinse, sustin reprezentantii firmelor.
Potrivit studiului de impact comandat de CJ Brasov in zona Brasov – Harghita – Covasna – statiunile de pe Valea Prahovei, gradul de asteptare al acestui aeroport este de peste 92%.
„Credem ca aeroportul va genera un flux de cash in zona de 2,4 miliarde de euro in primii 8 ani de activitate – 1,1 miliarde de euro urmand sa se regaseasca in taxe si impozite, iar restul in salarii si alte venituri. In ceea ce priveste numarul de locuri de munca ce va fi generat de acest proiect direct, indirect si indus, el se apropie de 10.000″, mai scrie BizBrasov.ro, citand surse apropiate administratiei judetene.
Sursa: HotNews.ro