Un cuib cu ouă de dinozaur, vechi de 65 de milioane de ani, expus la Centrul de Informare al Geoparcului Dinozaurilor

Un cuib cu ouă de dinozaur, vechi de 65 de milioane de ani, este expus la Centrul de Informare al Geoparcului Dinozaurilor din oraşul Haţeg, evenimentul fiind prilejuit de inaugurarea, vineri, a clădirii în care va funcţiona această structură instituţională ce aparţine de Universitatea Bucureşti.

Centrul de Informare este situat într-o zonă relativ centrală a oraşului, pe o stradă din spatele sediului Primăriei Haţeg, fiind uşor de găsit, mai ales că în ajutorul turiştilor vor fi montate şi indicatoare pentru pe cei interesaţi.

‘Turiştii care vin aici, în centrul Ţării Haţegului, în oraşul Haţeg, vor afla, în primul rând, informaţii despre ce, unde şi cum pot vizita geoparcul. În al doilea rând, aici va putea fi văzută o să fie expoziţie care se va completa, în timp. Deocamdată, cel mai important exponat pe care îl avem este un cuib cu ouă de dinozaur, original, cu o vechime de 65 de milioane de ani, din Cretacicul Superior’, a declarat administratorul financiar şi de patrimoniu al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, Cristian Ciobanu.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a spus că instituţia pe care o conduce are în plan o implicare mult mai activă în punerea în valoare a potenţialului Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, în colaborare şi sub tutela ştiinţifică a Universităţii Bucureşti, coordonatorul acestui proiect.

‘Universitatea Bucureşti este şi administrator, dar şi coordonator ştiinţific al geoparcului, cum este şi normal. Acum am ridicat problema să ne implicăm şi noi, autorităţile judeţene şi locale în partea de administraţie a geoparcului. (…) Despre acest geoparc vorbim numai noi, dar oamenii nu ştiu prea multe despre el. După părerea mea, acest geoparc trebuie să aibă şi o rezultantă socio-economică’, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara.

Potrivit acestuia, autorităţile judeţene vor încerca să identifice soluţii de finanţare a activităţii de administrare a Geoparcului Dinozaurilor, acestea urmând să fie cuprinse, într-o formulă legală, în bugetul de anul viitor al CJ Hunedoara.

De altfel, CJ Hunedoara a adoptat, recent, o hotărâre prin care se asociază cu Universitatea Bucureşti în vederea realizării, în comun, al unui muzeu în aer liber al dinozaurilor din Ţara Haţegului. Muzeul va avea, în final, 20 de machete de dinozauri, în mărime naturală, grupate în zece scene amplasate pe o suprafaţă de 4 hectare. Proiectul va fi construit în apropierea comunei General Berthelot, pe raza căreia se află situl paleontologic de la Tuştea, acolo unde au fost descoperite cuiburi cu ouă de dinozauri pitici.

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului este singura arie protejată de acest gen din România, care a dobândit recunoaşterea internaţională prin includerea sa în Reţeaua Europeană şi Reţeaua Globală a Geoparcurilor, sub egida UNESCO.

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului ocupă o suprafaţă de peste 102.300 de hectare şi a fost înfiinţat în anul 2000, ca un proiect al Universităţii Bucureşti în colaborare cu autorităţile locale din zonă şi CJ Hunedoara.

Sursa: AGERPRES

Author: Marius